Skip to main content

Innovatiegericht inkopen

“Er is een bekende mantra onder inkopers en aanbestedingsjuristen: als je altijd hetzelfde uitvraagt, zul je ook nooit iets anders krijgen. Als we in de praktijk niet tevreden zijn en/of vooruit willen, zullen we dus ook wat anders moeten uitvragen dan we deden. En deze verandering hoeft niet groots te zijn of via een aparte aanbestedingsprocedure doorlopen te worden. Met het enkel invoeren van bepaalde minimumeisen of aanpassen van de beoordelingssystematiek in een verdere ‘standaardprocedure’, kan ook veel worden bereikt.”

Citaat interview Conducto met Leyla, zie: conducto.nl

Op deze pagina treft u met name informatie aan voor aanbesteders en marktpartijen die zich bezighouden met innovatieve oplossingen. Het aanbestedingsrecht hoeft geen obstakel te zijn in het aankopen of aanbieden van innovatieve oplossingen. Integendeel, het aanbestedingsrecht biedt met de traditionele aanbestedingsprocedures en de bijzondere aanbestedingsprocedures zoals het innovatiepartnerschap juist de middelen om innovatie in te kopen.

Want vooruitgang kan alleen door te vernieuwen, door te innoveren: ook in (de toepassing van) het recht. Denkend in oplossingen, niet in problemen.

Bijvoorbeeld met het innovatiepartnerschap waarbij de pre-commerciële (het ontwikkelen) en commerciële fase (het aankopen) van innovatieve oplossingen wordt gecombineerd. Een win-win situatie voor alle betrokkenen. Maar wat houdt het innovatiepartnerschap in en hoe ziet de bijbehorende aanbestedingsprocedure eruit? Lees hieronder over de meest gestelde vragen (en bijbehorende antwoorden), zie enkele praktijkvoorbeelden in verschillende branches en tref tot slot de nodige bronverwijzingen aan.